Overslaan en naar de inhoud gaan
Fietskaart kunst in Emmaüs

Kunst in Emmaüs

Recreatieve fietstocht in regio Zoersel-Malle

In de voorzieningen van Emmaüs staat behoorlijk wat kunst. De Vlaamse overheid heeft bepaald dat bij bouwwerken waarbij overheidssubsidies zijn toegekend, een deel van de middelen naar kunst moet gaan. Maak kennis met de kunst in onze voorzieningen. Hieronder vind je de route en een woordje uitleg bij enkele kunstwerken. 

Recreatieve fietstocht in regio Zoersel-Malle

(ca 31 km via woonzorghuis De Buurt, Bethanië ggz en az Voorkempen, Klavier (Amanis), Walden en Monnikenheide) 

Vertrek: je kunt parkeren aan wzh De Buurt, Kermisplein in Zoersel, maar ook in Sint-Antonius-Zoersel kan je makkelijk parkeerplaats vinden en inpikken op de route.  

Volg deze knooppunten (als je vertrekt vanuit De Buurt) 
  • 54 – 52 – 83 – 66 – 50 – 49 – 48 – 47 – 12 –  
  • Rij naar knooppunt 63 om het domein Malle/Zoersel te bezoeken.
  • Keer terug naar knooppunt 12 om de route af te werken.
  • 12 - 62 – 51 – 61 – je komt langs Monnikenheide – 55 - 54 

Wil je ook even langs Walden, een campus van Monnikenheide? Sla na de abdij van Westmalle links af en volg de baan naar Drieboomkesberg een kleine kilometer. Je moet dezelfde weg terugnemen en dan weer aansluiten op de route naar knooppunt 51.  

Een aantal stroken zijn onverhard en kunnen er bij nat weer slecht bijliggen. Een deeltje van het parcours ligt langs een drukkere baan, maar heeft dan een afgescheiden fietspad. Hier en daar moet je goed uitkijken bij het oversteken van steenwegen.  
Bij een aantal knooppunten moet je alert zijn. De bordjes staan soms op onverwachte plaatsen. Vooral knooppunt 83 kent er wat van. 


Kunstwerk Open Kamer in Monnikenheide

Open kamer - Monnikenheide

Richard Venlet

Open kamer van Richard Venlet is een betonnen platform met één deur dat langs alle zijden toegankelijk is. Een kamer zonder muren, zonder plafond, bereikbaar langs alle kanten en toch met een spiegelende deur. Het werk belichaamt de notie van inclusie die in de werking van Monnikenheide centraal staat. 

Richard Venlet (°1964, Australië) is beeldend kunstenaar. Hij combineert beeldhouwkunst, kunsthistorisch onderzoek, tentoonstellingsontwerp en architectuur. Hij creëert zoals bij Open deur in Monnikenheide ‘omgevingen’ uit ruimtes. Richard Venlet studeerde in Brussel aan de Hogeschool Sint-Lukas en in Amsterdam aan de Rijksacademie. Hij exposeerde in binnen- en buitenland.  

Waar vind je het? 

Monnikenheide, Monnikendreef 3 in Zoersel
Het werk ligt in het bos op het einde van de dreef door Monnikenheide. Het is niet zichtbaar vanop de dreef. Je moet het bos in. 


Kunstwerk Constellation in Monnikenheide

Constellation | Monnikenheide

Anna Kosarewksa

Kunstenares Anna Kosarewksa ontwierp de levensgrote ets ‘Constellation’ op de gevel van gebouw De Eiken in Monnikenheide.  Dit zegt ze zelf over haar werk in een interview voor Monnikenheide: 

Hoe ben je tot dit concept gekomen?
Ik heb eerst een bezoek gebracht aan Monnikenheide. Daar zag ik de prachtige natuurlijke omgeving en het gemeenschappelijke wonen waarbij ieder individu belangrijk is. Dat bracht me tot het concept van een netwerk. Ik heb ook enkele malen met de architect van De Eiken overlegd.  We hebben heel wat gediscussieerd over hoe ik het concept van een netwerk kon vertalen in een kunstwerk en welke methode ik zou kunnen toepassen.

Door het hout van de gevel te bewerken met een dremel ontstaan  in het donker gebeitste hout lichtere vlakken. Die zullen na verloop van tijd vergrijzen, waarbij de beits ook zal vervagen. Zo zal het kunstwerk stilaan opgaan in de natuur.

Ik ga samenwerken met Ria van het schilderatelier van de dagbesteding. Zij gaat de cliënten begeleiden om kunstwerken te maken op de ramen, in hetzelfde genre als wat ik op de muur doe. Ik hou van interactie waarbij iedereen meehelpt en iedereen deel uitmaakt van het kunstwerk.

Waar vind je het? 

Monnikenheide, Monnikendreef 3 in Zoersel
Gebouw met houten gevel aan de voorkant van het domein van Monnikenheide.


Kunstwerk 'Er woont iemand anders in mijn hoofd' in De Buurt

Er woon iemand anders in mijn hoofd | wzh De Buurt

Luc Van Soom

Kunstenaar Luc Van Soom: “Enkele jaren geleden was ik op bezoek bij mijn lieve tante Bertha, met wie ik altijd al een bijzondere band had. Ik was me er heel goed van bewust dat ze aan Alzheimer leed en achteruit ging. Ik zei mijn naam hardop, om haar geheugen op gang te helpen. ‘Ik ben Luk,’ zei ik, ‘de zoon van Marie, je zus die in Weelde-Statie woont.’ Die zin moest ik een paar keer herhalen voordat hij doordrong en ik zag apathie haar blik. Maar opeens, zonder twijfelen, zei ze: ‘Dat kunt gij wel zeggen.'"

“Dit betekende het einde van mijn zo verbale relatie met deze bijzondere tante. Ik troostte me met de gedachte dat er iemand anders in haar hoofd woonde. Daarom wil ik dit beeld aan haar opdragen en aan alle andere mensen die aan dementie lijden.”

Waar vind je dit werk? 

Woonzorghuis De Buurt, Kermisplein 9 in Zoersel
Het werk staat voor de ingang. 


Kunstwerk In-between in Bethanië ggz, Zoersel

Kunst op het domein Bethanië ggz

Op het domein van Bethanië ggz in Zoersel vind je de volgende werken: 

  • Drie boomstructuren van Wesley Meuris aan de sporthal van Bethanië ggz
  • Water-weg van Jef Mouton aan gebouw 2
  • In-Between van Monique Donckers aan gebouw 3
  • Het nieuwe aangezicht van Luc Van Soom aan gebouw 4
  • Zeven Stenen van Jef Mouton aan gebouw 8
  • Rolling Stones van de groep kunstenaars 'Beeldend op Stal' aan gebouw 8c
  • Le temps emporte tout sur son passage & Cette aveuglante absence de lumière van Eddy Walraevens staan aan de ingang van het AZ Voorkempen
  • Gaandeweg van de groep kunstenaars 'Beeldend op Stal' aan pvt De Landhuizen, afdeling Wissel (Bethaniëlei 6)