Overslaan en naar de inhoud gaan
De Noker pandgang
– Johan Meerbergen

Van godshuis tot maatschappelijke zetel Emmaüs

De Noker: zorg voor mensen

Van de 14de eeuw tot vandaag staat zorg voor mensen centraal op deze site aan de rand van de historische stad. Het Godshuis van de Heilige Drievuldigheid herbergde zieken en armen. Het rode gebouw aan de Edgard Tinellaan is het enige restant. Dat hooghuis stamt uit de 15de eeuw.

De Alexianen of Cellenbroeders namen rond 1600 hun intrek en bouwden begin 18de eeuw een nieuwe kapel en de kloostergang zoals we die nu kennen. Het stucwerk van de laatbarokke plafonds is door zijn omvang en variatie uniek in de lage landen.

Begin twintigste eeuw betrokken de zusters Franciscanessen het pand. Zij deden aan buurtwerk, zorgden voor onderwijs voor kinderen en voor vorming van volwassenen.

Na de grondige restauratie heeft de vzw Emmaüs er sinds 2005 zijn maatschappelijke zetel. Ook diensten van Jeugdzorg Emmaüs zijn er gevestigd. De naam ‘de Noker’ is gegeven door Emmaüs en verwijst naar de achterliggende Nokerstraat.

Open Monumentendag 2024

Bezoek de kapel, de pandgang met laat-barok stucwerk en verschillende historische ruimtes. Je hoort er hoe de Cellenbroeders of Alexianen er terecht kwamen en het klooster uitbouwden. En hoe de zusters Franciscanessen en route door Mechelen boven de voordeur van het klooster een beeld van Sint-Franciscus zagen en dat als een voorteken beschouwden. Een video vertelt het verhaal van de hele site. 

Vrij bezoek of rondleiding telkens op het uur (30 min; laatste rondleiding om 16 uur).

Toegang via Nokerstraat 6, Mechelen.