Universitair psychiatrisch centrum

ondertekening samenwerkingsovereenkomst uza-Emmaüs

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Norbertus richten een Universitair Psychiatrisch Centrum op. De samenwerkingsovereenkomst werd getekend op 25 januari 2011 te Duffel.

 

 

 

Sinds 2007 heeft het UZA enkel nog een polikliniek psychiatrie. Het het ziekenhuis was op zoek naar een partner voor de universitaire hospitalisatie psychiatrie. Die werd gevonden in het pz Sint-Norbertus (vzw Emmaüs). Dat is gericht op algemene psychiatrie met ook tal van gespecialiseerde diensten.

 

Drie hospitalisatiediensten

Het UPC zal in het pz Sint-Norbertus bestaan uit drie hospitalisatiediensten met korte verblijfduur, gericht op behandeling van psychose, angst en depressie. Daarnaast maken de dienst ambulante consultatie psychiatrie, het universitair forensisch centrum en de crisis- en liaisonpsychiatrie van het UZA deel uit van het UPC.

 

Meerwaarde voor twee ziekenhuizen

De samenwerking biedt heel wat voordelen voor beide ziekenhuizen.

  • Het UZA zal psychiatrische patiënten die op de dienst spoedgevallen terechtkomen, sneller kunnen doorverwijzen naar een gespecialiseerde dienst psychiatrie.
  • Ook voor consultaties en liaisonpsychiatrie zal een gedifferentieerde samenwerking uitgebouwd worden.
  • Verder wordt een gemeenschappelijke wacht georganiseerd tussen beide ziekenhuizen.
  • In het Sint-Norbertus ziekenhuis zal meer universitair onderzoek kunnen plaatsvinden.
  • Acht assistent-specialisten in opleiding (ASO’s) van de Universiteit Antwerpen zullen in het UPC hun stage kunnen doen. 

Prof. dr. Bernard Sabbe zal het centrum aansturen. Hij is hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Antwerpen en werkt al twintig jaar  in het pz Sint-Norbertus.

(bericht geplaatst op 25 januari 2011)