Biz Ikki en Junesco

Jeugdzorg Emmaus begeleidt minderjarige niet-begeleide vluchtelingen

In Schoten en Duffel wonen sinds enkele weken minderjarige vluchtelingen. De jongeren zijn na een kort verblijf in een opvang van Fedasil overgebracht naar Junesco (Duffel) of Bis Ikki (Schoten).  

De woning in Schoten heet Biz Ikki. Dat is Oezbeeks en betekent ‘Wij samen’. Medewerkers kozen de naam zelf. Emmaus kreeg van het Agentschap Jongerenwelzijn de toelating om in Biz Ikki 15 jongeren op te vangen. Voorlopig loopt dit project één jaar, maar mogelijk krijgt het een verlenging.

Het initiatief richt zich tot de meest kwetsbare vluchtelingen: minderjarigen die hier terechtkomen zonder ouders of familie. De eerste 11 bewoners van Biz Ikki zijn gemiddeld 13-14 jaar oud en kwamen eind vorig jaar in ons land aan. 'Sommigen verloren hun ouders onderweg. Anderen vluchtten op eigen houtje', zegt Els Lieckens, verantwoordelijke residentiële diensten.

Ook in Duffel (Junesco) verblijven jongeren. Zij verhuizen binnen een paar maand naar Mechelen, waar ze ook naar school zullen gaan. Dat is alvast een van de opdrachten van de begeleiders: de jongeren voorbereiden om in september les te volgen.

bericht geplaatst op 5.8.2016