Medische beeldvorming az Sint-Maarten kijkt nog fijner

 

'Elastografie'

Een leverbiopsie was de beste manier om littekenweefsel in de lever op te sporen. Daarvoor moest de patiënt een prik ondergaan, met een klein risico op complicaties en met opname in het dagziekenhuis. Bovendien werd een klein stukje weefsel afgenomen van een groot orgaan, zodat de kans bestond dat het staat niet-representatief was.

Dat is nu verleden tijd dankzij de ‘elastografie’. Met een echotoestel kan de arts zonder prikken snel en eenvoudig informatie over de lever krijgen. De dienst medische beeldvorming kocht drie echotoestellen.

 

Preciezer beeld van patiënten met MS

Nog nieuw op die dienst is de software MSmetrix. Deze software voorziet MRI-scans van data, die radiologen helpt om hersenschade bij Multiple Sclerose nauwkeuriger op te sporen. “Aan de hand van de data die we via MSmetrix binnenkrijgen over een MRI-scan kunnen onze radiologen nu nog preciezer het resultaat ‘lezen’: Hoeveel letsels zijn er precies? Zijn de letsels groter geworden? Krimpen de hersenen meer dan bij een gezond persoon in de loop der jaren? Op deze manier kunnen we duidelijker zien hoe de hersenschade bij een MS-patiënt evolueert. De data zijn ook een belangrijke leidraad bij het voorschrijven van de juiste medicatie.”, aldus dr. De Praeter, diensthoofd medische beeldvorming.

 

geplaatst op 26.02.2016