PZ Bethaniënhuis wint Hospitality Award met HOP-aanloophuis

HOP?

HOP  staat voor Herstel, Ondersteuning, Patiëntenperspectief. Sinds 2013 is HOP actief: een groep van vijf personen die ooit zelf psychiatrische hulp kregen. Ze weten dus wat het betekent om in een psychiatrisch ziekenhuis te verblijven. Deze ervaringswerkers helpen patiënten bij het herstelproces. Ze brengen een verhaal van hoop, met genoeg ruimte voor erkenning. Blijkt dat het precies die erkenning is waarnaar velen op zoek zijn, als aanvulling op de reguliere hulpverlening.

 

Aanloophuis

De ervaringswerkers droomden van een eigen werkplek en een ontmoetingsplaats. Op 5 juni 2016 openden ze een aanloophuis. Het ligt central  op het domein van PZ Bethaniënhuis. In deze gezellige bungalow staat sinds kort de koffie klaar. Patiënten, familie of hulp-verleners? Iedereen is hier welkom voor advies en informatie over herstel en geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast is het aanloophuis ook een ontmoetingsplek waar mensen een gesprek kunnen aanknopen met de ervaringswerkers en andere lotgenoten, los van de behandeling.

 

Hospitality Award voor HOP

Het aanloophuis HOP kreeg op vrijdag 30 september 2016 de Hospitality Award. Deze award beloont een project dat gastvrijheid bevordert en de patiënt een bijzonder gevoel geeft. De beloning is een cheque van 4.200 euro en een receptie voor tien personen. Minister Jo Vandeurzen gaf de pijrs tijdens HEALTH&CARE in Flanders Expo Gent.