Een nieuwe opvoedingsstijl ; geweldloos verzet.

Een efficiënte aanpak om escalatie van agressie te voorkomen, ontwikkeld door pedagogen uit Israël.

Jeugdzorg Emmaüs  Antwerpen is actief binnen de bijzondere jeugdzorg.  Net als vele opvoeders worden ze geregeld geconfronteerd met situaties van agressie en escalatie van agressie.

Zoekend naar  een gepaste aanpak kwamen ze  uit bij “Nieuwe Autoriteit” en “Geweldloos Verzet”, ontwikkeld door de Israëlische pedagoog Haim Omer.

 

antwoord op situatie van agressie

Het is een denkkader voor een “nieuwe vorm van autoriteit”. De  aanpak werd in eerste instantie ontwikkeld als antwoord op situaties van agressie op school. Haim Omer heeft een opvoedingsstijl uitgewerkt die toepasbaar is in de thuissituatie, op school en de jeugdhulpverlening.  

 

Trainers uit Tel Aviv naar Antwerpen

Voor de 3de keer op korte tijd kwamen 4 trainers van the New Autority Center in  Tel Aviv naar Antwerpen om een groep van 30 hulpverleners te trainen in Geweldloos Verzet.  Een nieuwe groep van hulpverleners werd ingewijd in de principes van Geweldloos Verzet en worden Vlaamse  trainers meegenomen in deze aanpak. 

“Sinds we de principes van Geweldloos Verzet toepassen in onze werkingen, hebben we duidelijk minder te maken met situaties waar het uit de hand loopt omwille van agressie” zegt Goedele Plovie, pedagogisch directeur van Jeugdzorg Emmaüs.  “We hanteren minder regels, maar iedereen weet dat men zich aan de regels moet houden”.

Jeugdzorg Emmaüs zal in de toekomst samen met  de trainers van  the  New Autority Center uit Tel Aviv hulpverleners  uit diverse sectoren opleiden in deze aanpak. 

 

bericht geplaatst op 10 mei 2014.