AZ Sint-Jozef Malle behaalt kwaliteitslabel

NIAZ Qmentum kwaliteitslabel met een score van 98%

 

Een bevestiging van kwaliteitsvolle en veilige zorg.

Het algemeen ziekenhuis Sint-Jozef Malle is positief beoordeeld op veilige en kwaliteitsvolle zorg.  Als eerste algemeen ziekenhuis in de provincie Antwerpen krijgt Sint-Jozef het internationaal Qmentum kwaliteitslabel van NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg). 

Voor de patiënten biedt dit een objectieve garantie dat AZ Sint-Jozef Malle zorg biedt van hoge kwaliteit. NIAZ oordeelt dat die zorg veilig is, en dat het ziekenhuis op een effectieve manier wordt bestuurd. Bovendien gaven de auditoren aan dat het ziekenhuis niet alleen professionele maar ook warme zorg biedt aan de patiënten. Voor de medewerkers is het een bevestiging en beloning van hun dagelijks inzet en voortdurend streven naar kwaliteitsverbetering.  


 

Uitgebreide audit

AZ Sint-Jozef behaalt dit label na een uitgebreide audit in november 2016.  Een internationaal team van 5 NIAZ-auditoren heeft die week in AZ Sint-Jozef Malle  de kwaliteitsnormen getoetst aan de praktijk.   Medewerkers uit alle onderdelen van de organisatie kregen vragen over hoe ze tewerk gaan. 

Enkele voorbeelden die aan bod kwamen:

  • Hoe controleer je de identiteit van de patiënt? 
  • Hoe vermijd je chirurgische ingrepen op verkeerde plekken, bij verkeerde patiënten? 
  • Is er een preventief onderhoud van medische toestellen?
  • Wat doet de organisatie om haar medewerkers op te leiden in patiëntveiligheid? 
  • Hoe zorg je voor een correcte handhygiëne? 
  • Hoe gebeurt de overdracht van patiëntinformatie tussen zorgverstrekkers?
  • Hoe gebeurt de medicatiecontrole? 
  • ...

 

Patiënt centraal

Gedurende het hele audittraject stond de patiënt centraal.  Patiënten werden bevraagd en gevolgd tijdens verschillende trajecten van onder meer ambulante, kritieke, operatieve, oncologische en verloskundige zorg.  Ze mochten ook hun mening geven over de kwaliteit van hun zorg en de bejegening.  Externe zorgpartners zoals huisartsen en een woonzorgcentrum werden eveneens betrokken.


 

Klik hier voor het volledige artikel.

Bericht geplaatst op 2.01.2017